Veel bureaus vrezen over de wet WAB

De kosten van uitzendkrachten worden door de wet WAB hoger, maar  uitzendbureaus en payrollbedrijven vrezen over de gevolgen hiervan. De kosten zitten vooral in de WW-premie die omhoog gaat, waarbij het overgrote deel aangeeft dat ze deze stijging onwenselijk vinden. Van de bureaus die wel op de hoogte waren, verwacht 1/3e dit niet voor januari 2020 in de administratie te kunnen doorvoeren. Om de wijzigingen tijdig door te kunnen voeren, is het van belang om een onderscheid te maken tussen een payroller of flexwerker. Dit onderscheid kan gemaakt worden door te bepalen wie de werving en selectie heeft uitgevoerd. Wanneer de inlener zelf de werknemer heeft geworven en geselecteerd, dan is er sprake van payroll. Indien de werving en selectie daarentegen is gedaan door het bureau, dan is er sprake van uitzenden. Een andere gevolg die wordt genoemd is een stijging in de kostprijs, waardoor de marges zullen stijgen. Daarnaast krijgen de uitzend- en payrollbureaus hierdoor meer administratieve lasten. Onder deze groep verwacht 12% deze stijging geheel in het tarief door te kunnen berekenen. Hoe de overige 88% dit voor zich ziet is onduidelijk.